Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/howpark/domains/howpark.nl/public_html/db.php on line 2
Anticonceptiemiddelen - Artikelen - howpark.nl
login Inloggen

Anticonceptiemiddelen


Er zijn tegenwoordig zoveel anticonceptiemiddelen op de markt, met als gevolg dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vind je hier een schematisch overzicht van alle anticonceptiemiddelen,...
Artikel:
Aantal keer bekeken:
Reacties:
Anticonceptiemiddelen
Patrick (31-01-2008 12:55)
261
0

Anticonceptiemiddelen

Er zijn tegenwoordig zoveel anticonceptiemiddelen op de markt, met als gevolg dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom vind je hier een schematisch overzicht van alle anticonceptiemiddelen, hun voor- en nadelen.

De pil
Het belangrijkste effect van de pil is dat er geen eisprong door plaatsvindt. Ook verdikt het slijmvlies van de baarmoederhals, waardoor de bevruchte eicel zich er niet kan nestelen. De pil moet drie weken lang dagelijks worden ingenomen. In de daarop volgende week wordt de pil niet gebruikt en vindt menstruatie plaats.

Voor- en nadelen:

+ 99,5 tot 99,9% veilig, bij correct gebruik
+ regelmatige, minder pijnlijke menstruatie
- beschermt niet tegen SOA's
- lichte bijwerkingen zijn mogelijk
- dagelijks innemen vereist discipline

Variant: De implantatiepil
De implantatiepil is een implantaat en wordt om de drie jaar via een klein gaatje in de huid binnengebracht. Nadat de pil is binnengekracht heeft deze ongeveer drie jaar lang effect. De effecten van de implantatiepil zijn hetzelfde als die van de pil, alleen kunnen de bijwerkingen heviger zijn en kan de menstruatie veranderen.

Variant: de prikpil
De prikpil is ongeveer hetzelfde als de implantatiepil, alleen is effectiever op een kortere termijn(8-12 weken) en wordt ingebracht via een injectie. De effecten van de implantatiepil zijn hetzelfde als die van de pil, alleen kunnen de bijwerkingen heviger zijn en kan de menstruatie veranderen.

De condoom

De condoom wordt voor het gemeenschap om de penis heen geschoven, om het sperma op te vangen. Daarmee beschermt het de gebruiker en zijn sekspartner ook tegen SOA's.

Voor- en nadelen:
+ Beschermt tegen SOA's
+ Bij juist gebruik erg veilig
+ Beide personen weten dat ze veilig gemeenschap hebben
- Minder veilig dan de pil
- Je moet wel een condoom bij je hebben

Het spiraal
Spiraaltjes zijn vreemde lichamen die in de baarmoeder een soort afstotingsreactie veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat alle zaad- en eicellen worden vernietigd. Het spiraal wordt geplaatst door de huisarts of gynaecoloog.

Voor- en nadelen:
+ 99% veilig
- voortdurend lichte afscheiding
- de menstruatie kan pijnlijker zijn en langer duren
- beschermt niet tegen SOA’s

Pessarium
Het pessarium wordt over de baarmoederwand geschoven. Het is een ring met daar omheen een soort koepel. Het verhindert de toegang van de zaadcellen naar de eileiders. Het pessarium moet met een zaaddodend middel worden ingesmeerd.

Voor- en nadelen:
+ Redelijk betrouwbaar; +/- 95%
+ Opnieuw te gebruiken
- Minimaal 8 uur/maximaal 36 uur laten zitten
- Beschermt niet tegen SOA’s
- Soms moeilijk te plaatsen
- Moet door arts worden aangemeten

Zaaddodende middelen
Het gebruik van zaaddodende middelen is iets wat je het beste kunt gebruiken in combinatie met een ander anticonceptiemiddel. Het geeft een extra zekerheid. Als je alleen zaaddodende middelen gebruikt is de betrouwbaarheid ongeveer 80%. Zaaddodende middelen beschermen niet tegen SOA’s.

De patch
De patch is een soort pleister die ongeveer hetzelfde doet als de pil. De pleister moet iedere week vernieuwd worden. Na drie weken wordt de pleister één week niet geplakt, in die week vindt ook de menstruatie plaats.

Voor- en nadelen
+ Je vergeet het minder snel
+ Betrouwbaar
- Duur
- Kan huidirritatie veroorzaken
- Beschermt niet tegen SOA’s

Zowel de man als de vrouw kunnen zich ook laten steriliseren, dit is echter geen specifiek middel. Voor periodieke onthouding geldt hetzelfde; in dat geval heeft men alleen geslachtsgemeenschap in delen van de cyclus waarin de kans op zwangerschap heel laag ligt. Bij periodieke onthouding is de  betrouwbaarheid echter veel lager.
Reacties
Nog geen reacties toegevoegd.
Reactie Toevoegen
Je moet inloggen om een reactie toe te voegen.
Gratis Registreren
Wachtwoord vergeten